15 Jul

Motorrijbewijs halen? Dit moet je weten

Met het motorrijbewijs krijg je een hoop vrijheid erbij om te gaan en staan waar je maar wilt. Bovendien is het gevoel van motorrijden niet te vergelijken met andere voertuigen, zoals auto’s.

Maar voordat je je bij de eerste de beste motorrijschool meldt om motorrijlessen te nemen, raden we je aan om dit blogartikel te lezen.

In de blogartikel bespreken we namelijk de verschillende motorrijbewijzen, wat je ermee kunt, uit welke onderdelen de examens bestaan en geven we je tips voor het kiezen van een goede motorrijschool. Je motorrijbewijs halen wordt zo een stuk makkelijker!

De verschillende motorrijbewijzen

In Nederland zijn er drie verschillende categorieën motorrijbewijzen:

A1 (Lichte motoren)

  • Leeftijd: 18 jaar
  • Vermogen: Motoren tot 125 cc met een maximaal vermogen van 11 kW (15 pk).
  • Wat kun je ermee?: Met een A1-rijbewijs mag je lichte motorfietsen en scooters besturen. Dit is vaak de eerste stap voor jonge rijders die hun motorrijbewijs willen halen.

A2 (Middelzware motoren)

  • Leeftijd: 20 jaar
  • Vermogen: Motoren met een maximaal vermogen van 35 kW (48 pk).
  • Wat kun je ermee?: Met een A2-rijbewijs mag je zwaardere motorfietsen besturen, ideaal voor rijders die al enige ervaring hebben en een stap verder willen gaan.

A (Zware motoren)

  • Leeftijd: 21 jaar voor het rijden met een zware motorfiets (in combinatie met Code 80), en 24 jaar voor onbeperkt vermogen.
  • Vermogen: Motoren zonder beperkingen qua vermogen.
  • Wat kun je ermee?: Met een A-rijbewijs heb je volledige toegang tot alle motorfietsen, ongeacht hun vermogen.

Uit welke onderdelen bestaan de motorexamens?

Het behalen van een motorrijbewijs in Nederland bestaat uit verschillende onderdelen:

Theorie-examen

Het theorie-examen test je kennis van de verkeersregels, verkeersinzicht en specifieke kennis over motorfietsen.

Praktijkexamen Voertuigbeheersing (AVB)

Het AVB-examen beoordeelt je vaardigheid om de motorfiets te beheersen bij lage snelheid, uitwijken, remmen en een aantal andere manoeuvres.

Praktijkexamen Verkeersdeelneming (AVD):

Tijdens dit examen wordt je rijvaardigheid in het verkeer getest. Je moet laten zien dat je veilig en verantwoord kunt rijden.

Tips voor het kiezen van een motorrijschool

Nu je weet welke motorrijbewijzen er zijn, is het zaak om een motorrijschool te gaan zoeken die het beste bij jou past. Gebruik daarvoor de volgende tips:

Ervaring en reputatie

Zoek naar rijscholen met veel ervaring en een goede reputatie. Lees daarvoor online reviews en vraag vrienden of familieleden die een motorrijbewijs hebben bij welke motorrijschool ze lessen hebben gevolgd. Mensen uit je nabije omgeving zullen niet zomaar een motorrijschool aanbevelen, omdat de kans op gezichtsverlies daarvoor te groot is.

Proefles

Neem een proefles om te zien of de rijschool en de instructeur bij je passen. Dit geeft je ook een idee van de lesmethode en de kwaliteit van de motorrijlessen.

Lespakketten

Veel rijscholen bieden lespakketten aan voor theorie- en praktijklessen of alleen voor praktijklessen. Dit kan financieel voordeliger zijn dan losse lessen en zorgt ervoor dat je een gestructureerd leertraject volgt.

Zet hem op!

Door de juiste voorbereiding en het kiezen van een goede rijschool, kun je ervoor zorgen dat je veilig en zelfverzekerd de weg op gaat. Veel succes!

+